Kärsamäe augud

Kärsa vallas Allikakivi vabriku juures on Kärsamäe sees kolm suurt auku, ja nende aukude kohta käib järgmine jutt:

Seal olnud vanasti kolm maja, need olnud ait, laut ja elumaja. Maja noorperemees pidanud pulmi. Viinad ja õlled olnud valmis. Siis mindud pruudi järele. Pruut toodud koju ja hakatud pulmi pidama.

Pulmapäeva õhtul tulnud üks vana halli habemega mees sinna ja palunud öömaja. Aga ei antud. Siis läinud vanamees alla saunanaise juurde öömajale. Saatnud saunanaise vaatama, mis pulmalised teevad. Naine läinud, tulnud aga varsti tagasi ja ütelnud, et pulmarahvas kõik maas segamini.

Natukese aja pärast saatnud vanamees jälle vaatama. Naine läinudki. Inimesed olnud elajanäoliseks saanud.

Siis käskinud vanamees kolmat korda vaatama minna. Naine läinud välja, tulnud tagasi, kutsunud vanamehe ka vaatama, kui maja suure praginaga maa sisse vajunud. Ainult ühest aknast lennanud vares ja harakas välja. Pruudist saanud harakas, peiust vares. Nemad esmalt lubanud meest öömajale, aga teised ei lasknud, ja sellepärast vajunud rahvas maa sisse, aga pruut ja peiu saanud välja lennata.

Pulmaviinast ja -õllest saanud Kärsa allikas. Enne jooksnud see allikas viina, siis pandud vahid juurde, et vaesed ei saaks seda viina juua. Sestsaadik ei jooksnud allik enam viina, vaid vett.

Veel praegu on need augud mäe sees alles ja allik jookseb ilmlõpmata nüüdki. Jõuluöösiti on katsutud – ehk vahest jookseb viina, aga ei jookse, vaid vett.

Similar Posts