Miks on pääsukesel kõht valge ja saba kaheharuline?

Pääsuke oli kogu ümbruskonnas tuntud kui hea pottsepp. Iga savist majake, mis ta tegi, pidas vastu mitu põlve.

Kord jälle hakkas aida räästa all valmima uus pesa, vaja veel ainult udusulgedega vooderdada ja maja saab niisugune, et paremat ära tahagi.

Pääsuke vaatas: suurest tööst kuub puha savipritsmetega määritud, vaja oleks seda õige pesta. Läks veelombi äärde, ajas kuue seljast ja küüris ning küüris. Saigi puhtaks. Pani siis kuue aiale kuivama. Ise pidas vahti. Ega tea, kes ta ilusat musta kuube endale võiks tahta. Vahetevahel katsus – kuub juba üsna kuiv, natuke veel vajabki tahenemist.

Äkki tuli kutsumata külaline. Aiale lendas harakas. Hakkas head juttu puhuma. Ütles tere ja küsis, kuidas sugulane pääsuke ka elab. Ja et mis ehitused ka parajasti käsil on? Ja palju maksab materjal? Harakas kummardas iga sõna juures ja saba tegi võnks üles, võnks alla.

Harakas kõneles head juttu ja oli sealjuures ise kangesti viisakas. Kõneles niikaua, kuni pääsuke unustas valvamise. Harakas rääkis, rääkis, järsku aga napsti! – haaras pääsukese kuue noka vahele ja punuma.

Noh, ega pääsuke laisk poiss olnud. Muudkui aga järele! Kuigi harakas oli palju suurem, oli pääsuke jälle palju väledam. Saigi kuuenäppaja kätte. Pääsuke haaras kuuest, aga ka harakas ei lasknud kuube nokast lahti. Sikutasid. Tirisid ja tirisid. Tõmbasid veel – kuuldus üks kirr! Ja kärts! Ja harakas saigi minema, tükike pääsukuube nokas. Läks koju ja – palju seda ju polnud – tegi sellest oma palitule tiibade kohta ilustuseks mõned vöödid.

Pääsuke kah lendas koju, proovis kuube selga. Kõhu poolt oli suur tükk ära viidud, sabast aga kuub kaheks kärisenud. Küsis küll naabritelt niiti ja nõela, parajat tükki riiet aga kuue paranduseks kuskilt ei saanud. Jäigi kuub niisuguseks, nagu pääsuke ta varga käest oli päästnud.

Pääsuke kaua ei norutanud. Pani kuue selga, katkise koha katteks valge põlle ette, ja asus jälle tööle.
Vahel, kui tal varguslugu meelde tuleb, siis sädistab:

Pesin kuue, pesin kuue,
Panin aiale kuivama.
Varas tuli, varastas.
Mina vargast kinni kirr!
Kuub läks katki kärr!

Laul on ju ilus, aga ega see katkist kuube ja lõhkist kuuesaba terveks tee. No pääsuke ajab ka niisama läbi. Valge põllega näeb ta ju välja päris kena.

Similar Posts